geçenlerde kuzine'de erik turşusu tarifini görünce "şa'ane!" dedim. sanırım iki üç sene önce yalçın'la gittiğimiz bi' yerde meze niyetine votkanın yanında tanışmıştım kendisiyle. şaşkın şaşkın birbirimize baktık; " ne ki bu?" diye. anladık ki erik turşusuymuş. allahım o ne güzel bi'şeydi öyle...
neyse kuzum, işte bu tarifi görünce "hemmen yapmam lâzım" dedim. fakat biliyorsun ki erik mevsimi bitti bitecek. akşam çıkışta markete gittim baktım yeşil erik yok, kırmızı var yeşil yok! manava gittim; var ama nerdeyse yarım kilocuk erik altı lira! "eh be manavcım daha ucuzu yok mu bunun?" "var, ama hem ekşi hem o da beş lira." iyi akşamlar diyerek çıktım.
sonra bizim sokağın başındaki tezgahmanavadam'a baktım. hiç umudum yoktu ama aaa... o da ne! süper şa'ane erikler! "iyi akşamlar! kaç para erik?" "iyi akşamlar... üç lira ama ikibuçuk olur size! "süpermiş! demin şurdaki manava gittim sizde yoktur diye beş lira dedi, hem bunlar daha güzel, bi' kilo alabilir miyim?"
uzun lafın kısası aldım erikleri geldim ama iş erikle bitmiyor ki! tane karabiberle kişniş tohumunu da iki numaraya aldırdım. limon sirkesinin varlığından bile bi'haber yaşamıştım bugüne kadar, limon sirkesi ve kereviz tohumu bulmam lâzımdı. perşembe akşamı beşiktaş'a uğradım, limon sirkesi ve kereviz tohumunu da buldum kolayca... ancak kereviz tohumunu lırken aktardaki amcayla şö'le bi' konuşma geçti aramızda;
- kereviz tohumu var mı?
- var...
- hmmm... ne kadar?
- size ne kadar lazım?
- bi' çorba kaşığı kadar ama nerelerde kullanılır bu?
- ... siz n'apıcaksınız?
- ben turşu yapıcam ama yemeklerde falan kullanılır mı ki? fazla alayım?
- prostat için alıyorlar...
- hıı... yüz gram yeterli sanırım...
şimdi mutfakta iki kavanoz içinden yeşil yeşil bakıyorlar. (yok yok fotoğraftakiler değil benimkiler canım, kuzinenin erikleri onlar)
Pazar, Temmuz 16, 2006
108
zaman: 15:15
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum:
afiyetle yersiniz inşallah...
icimizdeki erik aski bambaska.
bu ne takdire sayan bir azimdir kardesim, bravo...
mathy; sa'ol kuzum, hep beraber diyim:)
skoer; teşekkürler efe'nim...
ayy inşallah!!! :))
süper görünüyorlar, benim de canım çekti ama şimdi evdeki kimseye bana erik turşusu kurun/yapın diye nazlanamam.
ha bak kadıköy'deki balıkçıların olduğu sokakta satıyor olabilirler hazırını, hatırladığım iyi oldu;)
şimdi ben yine mezun olurum, sonra biz yine rakı masası kurarız, bunları da açarız. yalnız benim yine mezun olmam şart, yoksa olmaz...bekliceksiniz ahah
artık bloggerlar için bi' çilingir sofrası kurcaz seni de o arada kaynatcaz neval hanım:)
Afiyet olsun. Turşuyu ışık almayan bir yerde saklarsanız rengi değişmez, yeşil zeytin renginde kalır. Hemen tüketmeyecekseniz sıcakta kalmasın.
Turşunuz olduğunda yazarsanız memnun olurum.
Sevgiler.
sevgili kuzine öncelikle ilgine teşekkür ederim:) ancak geç bi' uyarı oldu, sararmaya başladılar bile haftasonu itibarıyla ama olsun öyle de yerim. bi' de hemen olsunlar yemek istiyorum ama bunun süresi nedir? ne kadar sıcak o kadar çabuk mu?:)
ah ah o yeşil erik turşusunu senin gibi içki mezesi olarak bir yerlerde lüp lüp lüpleten ben,kuzinenin tarifini görüp aha erik turşusu deyip ,limon sirkesinin marketlerde satılan limonlu sirkeyle aynı olduğuna kanaat getirip içine kereviz tohumu koymadan yapmaya kalktım da şimdi koca kavanozu çöpe atıcam,yüreğim sızlıyo, en iyisi anyone gibi hazır almak,bi bakayım beşiktaş turşucusundan umutluyum ama yine de ah ah.
Hııım erik turşusu:) en sevdiğim bişeylerden biri... Olunca bi tane alabilir miyiimm???
Yorum Gönder